Alpinizam

Alpinistički odsek
"Dr Rastko Stojanović"
Planinarski savez Beograda

Zmaja od Noćaja 9/IV
e-mail: aob@aob.org.rs

Tečajevi

Postoji nekoliko vrsta tečajeva koji se kod nas mogu pohađati:

Najposećeniji su letnji i zimski alpinistički tečajevi.

Početni letnji alpinistički tečaj

Program tečaja za narednu godinu je u pripremi.

Početni zimski alpinistički tečaj

Tečaj obuhvata tehnike potrebne za izvođenje zimskih alpinističkih uspona: penjanje u navezi, osiguravališta u snegu, organizacija i logistika uspona...

Tečaj obuhvata tehnike potrebne za bezbedno kretanje po snežnim zimskim terenima.( kretanje sa cepinom, derezama, spuštanje niz uze, kretanje po fiksnoj liniji)

Sa polaznicima se rade tehnike penjanja u snegu

Tečaj je prilagođen osobama koje se nisu bavile do sada alpinizmom u zimskim uslovima i planinarima koji bi želeli da prošire znaja i bezbednije učestvuju u ekspedicijama na visoke vrhove.

Plan tečaja:

Tečaj se sastoji iz teorijskih i praktičnih predavanja i vežbi.

Oprema:

AOB obezbeđuje neophodnu tehničku opremu. Podrazumeva se da polaznik ima svoju ličnu opremu (odeća, obuća, oprema za bivakovanje i transport...)

Vođa tečaja:

Alpinistički instruktor

Predavači:

  • Alp. Instruktori, Alpinisti i stariji alp. pripravnici
  • Lekar za predmet "Prva pomoć"

Polaganje:

Uslov za sticanje diplome o završenom tečaju je i položen test koji pokriva teorijske oblasti, kao i prisustvo na svim praktičnim predavanjima i vežbama. Test i praktične vežbe se moraju završiti u kalendarskoj godini održavanja tečaja; Nakon toga polaznik gubi pravo polaganja;
Nakon uspešno završenog početnog zimskog alpinističkog tečaja polaznici imaju mogućnost pohađanja naprednog zimskog alpinističkog tečaja.

Zvanja:

Ovaj tečaj nije dovoljan za sticanje zvanja alpinističkog pripravnika. Potrebno je završiti i letnji alpinistički tečaj.

Tadeuša košćuška 70, 11000 Beograd , aob@aob.org.rs

© 2012 Alpinistički odsek Beograda